1 av 2
Här bodde Kooros Effatians som mördades i sin lägenhet den 13 juni 2003. Foto: Lotta Malmstedt/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik: Så ser säkerhetssalen ut
Serieskytten i Malmö

Sköts på gatan där Mangs mamma bodde

Mangs följer rättegången noga
2:23 min

När rättegången mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs inleddes i Malmö tingsrätt på måndagen berättade åklagaren att två av dödsoffren mördades på en gata där den åtalade själv har bott.

Eftermiddagen inleddes med åklagarens genomgång av de olika brotten.

Kammaråklagare Solveig Wollstad inledde med de två första morden som skedde på samma gata i södra Malmö. Peter Mangs hade själv bott på gatan tidigare, och hans mamma bodde där vid tiden för brotten.

66-årige Kooros Effatians sköts till döds i sin lägenhet den 13 juni 2003.

– Det här brottet begicks vid en tid då Peter Mangs hade ont om pengar, sade åklagare Solveig Wollstad om mordet.

Polisen fann bland annat en nyckelknippa hemma hos Mangs som knyter honom till mordplatsen.

Enligt Wollstad var Peter Mangs besviken över ingen uppmärksammat mordet. Den 28 juli mördade han nästa person, 23-årige Firas Al-Shariah, genom att skjuta honom i huvudet i ett trapphus.

20-åriga Trez West Persson sköts strax efter midnatt den 10 oktober var vid liv när ambulansen kom, men avled några timmar senare.

Enligt kammaråklagare Solveig Wollstad satt Trez West Persson i en bil tillsammans med en 22-årig man som var på permission från fängelset när Peter Mangs cyklade förbi.

Mangs har i efterhand beskrivit det som att han luktade sig till att 22-åringen var en kriminell person. Han sköt även 22-åringen, som träffades av minst tre skott, bland annat i huvudet. Hans skador var länge livshotande.

Bevisningen består av teknisk bevisning samt en kartläggning som Mangs gjort av 22-åringen och dennes familj efter brottet.

Den 12 mars 2010 sköt, enligt åklagaren, Peter Mangs in i en lägenhet i Malmö i tron om att den tillhörde den 22-åring som han tidigare hade skottskadat allvarligt. Han hade kartlagt 22-åringen och dennes familj efter kvällen då han enligt misstankarna mördade Trez West Persson.

Lägenheten tillhörde dock en annan man, som var mycket nära att träffas av ett skott.

Ett annat skott träffade en grannes balkong. Enligt åklagaren har man hittat flera hylsor som kan kopplas till Peter Mangs vapen, en pistol av modellen Glock 19.

Under förmiddagen erkände Mangs sig skyldig till två av åtalspunkterna, två fall av skadegörelse. Vid två separata tillfällen under sensommaren/hösten 2010 sköt han mot två skyltar i Malmö.

Polisen ska inte ha känt till händelserna förren Mangs berättade om dem.

– Det här var inte känt innan förhören hölls med Peter Mangs, sade Solveig Wollstad.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".