1 av 2
Illustration: Lotta Jarlsdotter/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Så ser säkerhetssalen ut
Malmö

Serieskytten ville ha aspergerdiagnos

Under förmiddagen beskrev åklagaren den åtalades uppväxt och liv. Mangs har haft täta kontakter med psykiatrin och själv beskrivit sig själv som ensam och misslyckad.

Under förmiddagen beskrev åklagaren den åtalades uppväxt och liv. Mangs har haft täta kontakter med psykiatrin och själv beskrivit sig själv som ensam och misslyckad. Han misstänkte själv att han led av asperger och var rädd för att skada andra.

40-årige Peter Mangs växte upp med sin mamma och en äldre syster som senare avled i en överdos, en händelse som enligt åklagaren har satt djupa spår hos den åtalade.

Mangs har också haft en omfattande kontakt med den psykiatriska vården. Han har själv beskrivit att han tidigt i livet har känts sig annorlunda, ensam, misslyckad och oförmögen att känna känslor.

I början av 2000-talet började den åtalade intressera sig för vapen, han ansöker och beviljas vapenlicens och i ett samtal med vården i början av 2002 beskriver han sig själv som en övermänniska.

Han har berättat att han upplever andra människor som inskränkta och tråkiga. När han tidvis arbetar tycker han illa om den sociala samvaron med kollegorna.

Åklagarsidan beskrev också hur Mangs har växlat mellan att arbeta, studera och försörja sig på socialbidrag. En vecka innan det första mordet han står åtalad för hoppar Mangs av en sjuksköterskeutbildning. Under samma period börjar han själv misstänka att han lider av asperger.

Mangs beskrivs av åklagarsidan som en ensam person med få sociala kontakter. En av hans få vänner är en person han träffar på en aspergerträff. Under 2007 träffar Mangs en rysk kvinna på nätet. Han besöker henne i Ryssland och planerar för ett gemensamt liv i Sverige men kontakten dör, vilket Mangs senare har beskrivit som ett misslyckande.

Mangs har också haft en del kontakt med en barndomskamrat och under en promenad 2009 berättade Mangs att det är han som har skjutit ihjäl 20-åriga Trez West Persson.

Under förmiddagen återkom åklagarsidan flera gånger till hur Mangs legat på psykiatrin för att få till stånd en utredning kring hans eventuella aspergerdiagnos. Mangs ska också ha varit i kontakt med Socialstyrelsen och bett om att hans journaler ska förstöras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista