Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Helsingborg

Mer kultur till sjuka helsingborgare

1:43 min

Nu ska fler helsingborgare kunna få kultur utskrivet på recept. Region Skåne och Helsingborgs stad utvidgar det projekt som drogs igång 2010 för att under tre år ge 200 personer med depression eller värk möjligheten att rehabiliteras genom kultur.

– Fokus flyttas från det som är sjukt till det friska och det som man mår bra av, bara av att bryta sitt isolerande mönster och utmanas och ta sig iväg på något, säger Malin Bennborn, kulturkoordinator på projektet Kultur på recept.

Det var för två år sedan som 24 långtidssjukskrivna helsingborgare deltog i ett projekt där de fick kultur utskrivet på recept. Nu vill regionen, tillsammans med Helsingborgs stad, utvidga projektet. Personer med diagnoserna depression och värk ska erbjudas kultur som en alternativ rehabilitering, där de under tio veckor får träffa kulturpedagoger och testa allt från körsång till att gå på utställningar. Och det här är en del i ett större initiativ där regionen stödjer andra former av rehabilitering än de traditionella.

– Det är inte alla gånger att de här klassiska rehabiliteringsformerna är det som är saliggörande utan man kanske behöver tillhandahålla andra former av rehabilitering som ett komplement, säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Totalt 7, 7 miljoner kronor ska läggas på projektet, som har stöd över blockgränserna. En central del i initiativet är att ta fram forskning som visar vilka samband som finns mellan kultur och psykisk hälsa, något som saknas i dag.

- Det blir rätt så mycket pengar in i projektet, men ska vi kunna finna evidens så är det ju viktigt att vi kan utvärdera det på ett bra sätt, säger Carl-Johan Sonesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista