Klicka för grafik och information om dåden
SERIESKYTTEN

Upphittad bandspelare blir bevis mot Mangs

2:15 min

I dag inleddes, under stort säkerhetspådrag, rättegången mot den så kallade serieskytten i Malmö. 40-årige Peter Mangs är misstänkt för tre mord och tolv mordförsök. Chefsåklagare Solveig Wollstad har under dagen gått igenom de bevis man tänker presentera, bland annat en bandspelare från hans kök.

– I köket hittades en bandspelare med ett band i där Peter Mangs ringer in ett tips till polisen 2003 om mordet. I tipset tipsar han om en före detta granne han har haft som han inte tycker om.

Det här bandet handlar om det första mordet som Peter Mangs misstänks för, ett mord juni 2003. Förutom att kulor och hylsor från morden och mordförsöken kan kopplas till de två vapen som Peter Mangs äger, så visade åklagaren hur Peter Mangs genom åren allt mer försökt hitta metoder för att dölja sina spår. Han har bland annat bytt pipor på sin pistol och från och med sommaren 2009 har med sin hylsfångare på sin pistol sett till att samla upp hylsor efter skjutningar och slängt ut så kallade spillhylsor som inte kan kopplas till hans vapen.

Åklagaren beskrev det intensiva spaningsarbetet och hon berättade att när man samlat tillräckligt med bevis mot Peter Mangs var det dags för ett gripande som föregicks av ett telefonsamtal medan polisen väntade utanför hans dörr.

Bevisningen som presenterats är besvärande för Peter Mangs, men försvaret hävdade i dag att det trots allt inte finns DNA, fingeravtryck eller telefonpositionering som binder Peter Mangs till brottsplatserna och det finns inget motiv, menar advokat Douglas Norking.

– Han har inte träffat målsäganden och har därför inget otalt med dem.

Peter Mangs har inför några vänner erkänt de brott han anklagas för och det förklarar försvaret med att Peter Mangs tycker det är intressant att undersöka folks reaktioner, bland annat då genom att erkänna saker han inte gjort. Och så ville försvaret vara tydliga på en punkt.

– Peter Mangs är inte rasist, att han inte är emot andra kulturer och att han inte sympatiserar med personer eller grupper som förespråkar rasism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista