Richard Orange, Daily Telegraph lämnar dagens text från presscentret. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Mangs lockar internationella medier

1:37 min

Flera internationella medier är på plats i Malmö för att bevaka rättegången mot Peter Mangs. Men fler hade kommit om inte rättegången mot Anders Behring Breivik i Oslo hade pågått samtidigt.

– Om inte Behring Breivik-saken pågick i Oslo skulle vi vara här en del, även i morgon. Men på grund av att jag reser vidare till Oslo så är vi här bara idag, förklarar Claus Buhr som arbetar för DR Nyheder och danska TV Avisen.

På plats i Malmö är flera medier både från Danmark och Finland från de nordiska länderna, men också från amerikanska New York Times, tyska Süddeutsche Zeitung och franska Libération.

– De två målen har beröringspunkter, inte minst eftersom Anders Behring Breivik har beskrivit Mangs som en av sina stora hjältar och sagt att Europa behöver fler personer som Mangs för att bekämpa invandring och hotet från islam, säger Richard Orange som skriver för den brittiska tidningen Daily telegraph.

I Tyskland finns ett särskilt intresse för rättegången, mot bakgrund av den underjordiska nynazistiska grupp som nyligen avslöjades där. Den misstänks ligga bakom flera mord på personer med invandrarbakgrund.

– Vi har ju ett stort fall nu i Tyskland med terrorgruppen NSU som har varit väldigt stort i tysk media. Hela det ämnet är väldigt uppmärksammat, säger Gunnar Herrmann från Süddeutsche Zeitung.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista