Arkivfoto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Skåne

Tolv beslut om strandskyddsdispens stoppade

1:39 min

Det händer att länsstyrelsen i Skåne tycker att kommuner varit för generösa i sina beslut att låta folk bygga nära stränder. Sen kommunerna fick huvudansvaret för strandskyddet, och därmed prövar dispenser för till exempel byggen vid stränder, har länsstyrelsen i Skåne upphävt tolv kommunala beslut.

Strandskyddet finns för att trygga allmänhetens tillgång till stränderna och också för att bevara växt- och djurlivet där. Den som vill bygga, gräva eller göra något annat som påverkar det skyddade området, ska ansöka om dispens, och sen sommaren 2009 är det i de flesta fall kommunen man ska vända sig till. Men kommunernas beslut granskas av länsstyrelsen.

– Är det riktigt, riktigt illa, att man ser att det inte finns grunder eller särskilda skäl till att bevilja dispensen eller att den strider mot strandskyddets syfte, så har vi det skarpa verktyget att vi kan upphäva den kommunala dispensen, säger Karin Emanuelsson som jobbar på länsstyrelsen i Skåne.

Från juli 2009 till slutet av år 2011 var det knappt fyra procent av de skånska kommunernas dispenser som upphävdes av länsstyrelsen. Totalt tio stycken. Och i år har två till beslut upphävts. De två senaste som upphävdes rörde trädäck i Lomma kommun och en konferensanläggning som planerades vid sjön Immeln i Kristianstad kommun.

Karin Emanuelsson på länsstyrelsen i Skåne tycker att det är bra med granskningen eftersom det bland annat handlar om att värna allmänhetens tillgång till strandområdena.

Men på Sveriges Kommuner och Landsting är Anna Eklund inne på att det in ineffektivt att låta länsstyresen dubbelkolla.

– På sikt tror vi inte att det är hållbart att det ska gå så mycket resurser från samhällets sida till att man inte har förtroende till att kommunerna kan göra sitt jobb på ett lagenligt sätt. Kommunerna har ju ansvar för markanvändningen i övrigt och klarar det väldigt bra. Det är klart att kommunerna skulle kunna ta ett större ansvar för att ge dispenser på ett lagenligt sätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista