"På sikt vill Daniel Poohl, vd och Magnus Manhammar se fler Expo-kontor utanför Stockholm. Foto: Anna Bubenko/SR"
Malmö

Stiftelse mot rasism till Malmö

1:03 min

Stiftelsen Expo som granskar högerextremism och rasism öppnar i dag ett kontor i Malmö. Det är första steget för organisationen att på sikt även öppna kontor i andra delar av landet.

– Skälet är att vår verksamhet nationellt har ökat väldigt mycket de senaste åren. Det är först nu vi har möjlighet att öppna kontor på andra ställen än i Stockholm. Nu är första steget är att öppna ett kontor i Malmö som vi gör idag, men vi har också mål att öppna kontor i Göteborg och Umeå och kanske på andra ställen, berättar Magnus Manhammar från Expo som blir den som kommer att bemanna kontoret i Malmö.  

Stiftelsen Expo grundades 1995 av bland andra författaren Stieg Larsson. Enligt sin egen beskrivning granskar organisationen den organiserade toleransen och erbjuder utbildning och information i ämnet. Organisationen ger också ut tidskriften Expo. På senare tid har det varit mycket diskussion kring frågor om antisemitism och intolerans i Malmö, men det är inte skälet till att Expo nu öppnar ett kontor här.

– Det är snarare tvärtom. Det är ett svar på alla de positiva exempel och engagerade människor som driver olika typer av projekt härnere. Det är snarare det vi vill vara en del av.

– Sedan har Malmö av olika anledningar målats ut som att det finns mycket mer intolerans här eller någon annanstans, men den organiserade intoleransen och intoleransen är ett problem för hela Sverige och inte bara för Skåne eller Malmö, säger Magnus Manhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista