Malmö

Mangs "minns inte" dagen då Trez mördades

2:31 min

När rättegången i Malmö mot den misstänkte serieskytten, Peter Mangs i dag fortsatte togs mordet på 20-åriga Trez West Persson och mordförsöket på hennes kamrat upp. Den åtalade menar själv att han inte minns vad han gjorde dagen för mordet.

Trez West Perssons mamma Jeanette berättade hur de mitt i natten den 10 oktober 2009 blev väckta av att det ringde på dörren.

– När vi kom in till sjukhuset fick vi veta att de fått in en kvinna som var skjuten i huvudet. Vi var tvungna att börja med att identifiera henne så att det var säkert att det var Therese. Det räckte med att de öppnade dörren, när jag såg hennes hand på filten såg jag att det var hon, säger Jeanette Persson West.

Trez avled senare den dagen av sina skottskador. Kulor och hylsor från brottsplatsen kan knytas till det vapen som hittades i Peter Mangs lägenhet och det är åklagarens tunga bevisning.

Peter Mangs har de två första rättegångdagarna verkat både nyfiken och ibland uttråkad. Den ögonkontakt som Trez föräldrar och syskon sökte med Peter Mangs i rättsalen fick de aldrig. När Mangs skulle höras var han fåordig och märkte ord, bland annat om de fynd som gjorts i hans lägenhet.

– Nej, nej. Jag vet inte riktigt vad du syftar på när du säger kommentar. Jag kan prata mycket om de här beslagen men jag har ingen personlig kommentar, svarade Peter Mangs.

Kammaråklagare Håkan Larsson frågade den åtalade om det var han som sköt mot bilen där Trez West Persson satt.

– Nej, svarade Peter Mangs.

Peter Mangs förklaring till varför just hans vapen är kopplat till mordet på Trez West Persson är att det går att byta ut vapendelarna på hans vapen och det finns många vapendelar, fler än vad polisen hittat som till exempel pistolpipor.

– Det är vapendelar som går att flytta omkring. Som jag har sagt tidigare har jag ingen specifik kontroll över var de vapendelarna fanns den kvällen, säger Peter Mangs.

Enligt Peter Mangs finns det alltså fler pistolpipor än de två polisen beslagtagit tillsammans med inköpskvitton, något som kamaråklagare Håkan Larsson hade svårt att tro på.

Peter Mangs antyder att det finns andra gärningsmän, men han kan inte när han pressas förklara varför just den pipan i hans pistol som kan kopplas till mordet på Trez West Person satt i pistolen när han greps.

– För att pipor har bytts och den råkade hamna där just då, säger Peter Mangs.

Vem har bytt pipan, frågade åklagaren.

– Det har jag ingen kommentar till, säger Peter Mangs.

Själv menar den åtalade att han inte minns eller har funderat över vad han gjorde den dag Trez West Persson sköts ihjäl. Han har inte heller funderat över var han har befunnit sig vid tidpunkterna för de andra två morden eller de tolv mordförsök han står åtalad för.

Åklagaren frågade också ut Mangs om hur det kommer sig att han i samtal med en psykolog och inför en vän har erkänt mordet på Trez West Persson. Men Mangs menade att han bara uppgett att han legat bakom skjutningarna för att se vilken reaktion han fick.