- Mangs lever i en bubbla av hat, säger Daniel Poohl, Expo. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Mangs ej högerextrem förebild

1:40 min

Högerextremister är angelägna om att ta avstånd från Peter Mangs. Han ses inte som ett föredöme, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidningen Expo.

– Peter Mangs är i högerextrema sammahang en figur som man inte riktigt vet hur man ska förhålla sig till. Helst ser man nog att han inte är en del av rörelsen överhuvudtaget, eftersom han är misstänkt för de här brotten, vilket skulle kasta en skugga över deras egen verksamhet. Han ses nog som en förvirrad typ. Åtminstone vill man beskriva honom så, säger Daniel Poohl.

I rättegången i Malmö tingsrätt har Peter Mangs försvarare sagt att han inte är rasist. Han nekar till att ha utfört de tre mord och tolv mordförsök han är åtalad för. Bilden av honom som en person med högerextrema åsikter är inte entydig. Enligt Daniel Poohl är dock bilden i förundersökningen tydlig av en person som rör sig i en högerextrem tankevärld där mycket hat frodas.

– Han rör sig på högerextrema sajter. Han är inspirerad av en amerikanskt präglad högerextremism. Han ger uttryck för starka antisemitiska idéer, han lever i en bubbla av hat mot människor som inte passar in i hans värld.

Bland annat har Peter Mangs varit aktiv på den numer nedlagda sajten Politiskt Inkorrekt och där gjort flera främlingsfientliga och i vissa fall antisemitiska inlägg.

– Sedan är frågan i vilken grad det har varit relevant för hans val av offer. Det är väldigt oklart och svårt att veta eftersom han säger själv att det inte är han som har begått de här dåden. Han har också ett ganska ombytligt beteende, han skiftar sätt att prata och sätt att föra fram sina idéer. Men otvivelaktigt har Peter Mangs, oavsett om han är skyldig till brott eller inte rört sig i den här bubblan av hat och den är ganska tydlig. Det är ganska tydligt att han har de här idéerna.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista