Skåne

Bandidos anmäler polisen

Bandidos i Kristianstad anmäler polisen. Vid en razzia mot en fest i Huddingen anser dem att klubbens medlemmar blev utsatta för ett brutalt och förödmjukande beteende från poliserna.

Och nu har justitieombudsmannen gjort ett eget ärende av de totalt nio anmälningar som kommit från skånska Bandidosmedlemmar.

Det var i mars ett stort antal poliser gjorde razzia i Bandidos klubblokal i Huddinge dit flera medlemmar i Bandidos i Kristianstad åkt på jubileumsfest. Dessutom en handfull medlemmar i Helsingborg och Malmö.  Nu har JO beslutat att saken ska utredas.

Bandidosmedlemmarna berättar om hur ett nittiotal poliser med automatvapen och rånarluvor stormade ut ur bussar och tvingade medlemmarna att lägga sig på mage bland grus och smuts så att en del fick sina kläder förstörda. De berättar också att de efter visitation fick stå utan ytterkläder i en grads värme under tre-fyra timmar och utan att få gå på toaletten.

”När vi snällt bad om att få sätta på oss jackor skrek poliserna "håll käften och ligg still" samtidigt som de hade dragna vapen riktade mot oss. Samma sak gällde när vi bad få sätta på ett värmeaggregat”.

Medlemmarna skriver också i anmälan att om polisen fortsätter med razzior blir följden att man gör sig av med sina klubblokaler och istället går ut på krogen.  Om polis och myndigheter vill ha 50 till 100 medlemmar från Bandidos ute på stan varje helg vilar detta helt i myndigheternas händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista