Helsingborg

Polis får kameraövervaka Helsingborg

1:40 min

Polisen har fått Länsstyrelsens tillstånd att kamerövervaka ett brottsbelastat område i centrala Helsingborg på natten under helgerna.

Tillståndet mellan midnatt och fem på morgonen lördagar och söndagar. Sju kameror ska sättas upp på Södra Kyrkogatan, Lilla Strandgatan och Bruksgatan.

- Vi har ett antal krogar som ligger på en väldigt begränsad yta där nere och det samlas väldigt mycket ungdomar och det blir väldigt oroligt, säger kommissarie Mats Johansson vid närpolisen i Helsingborg. Det är mycket brott. Större slagsmål, rån, misshandel, våld mot tjänsteman och så vidare.

Polisen har alltid folk på plats på de aktuella gatorna under helgnätterna. Man har också samarbetat med Helsingborgs stad och bland annat byggt om platsen för att göra den säkrare. Men det har inte hjälpt fullt ut.

Mats Johansson hoppas att man ska uppnå tre saker med hjälp av kameraövervakningen. Att förebygga brott eftersom risken för att bli upptäckt ökar, att få folk som rör sig i området att känna sig tryggare, och att lättare kunna hitta de skyldiga när något brott begås.

Övervakningen ska alltså pågå i ett halvår och sen utvärderas. Och har den effekt räknar han med att man söker tillstånd för en ny period.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att man sällan ger tillstånd till övervakning utomhus på offentliga platser. Men att man i just det här fallet anser att övervakningsintresset väger tyngre än att skydda den personliga integriteten.

Mats Johansson säger att polisen också har haft skyddet för den personliga integriteten i tankarna när man gjorde sin ansökan.

- Därför har vi också begränsat oss både i antal dagar och i tid på dygnet, säger han. Det fysiska utrymmet som ska övervakas är också väldigt begränsat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista