Vargen rör sig ner mot Skåne. Foto: Scanpix
Skåne

Vargen är på väg till Skåne

1:17 min

Länsstyrelsen har fått rapporter om att det rört sig varg i Kronobergs län. I samband med att vargstammen växer och nya ungar kommer till världen så kommer flera av dessa att söka sig söderut efter nya revir.

Enligt Nils Carlsson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen så blir det allt vanligare med vandringsvargar.

– När de är som mest i farten så kan de här unga vargarna vandra 20 mil på två dygn. Det är en ganska kort transportsträcka ner till oss från mellansverige.

De senaste åren har varg synts i Skåne flera gånger. Så sent som i november sköts en varghona i södra Småland efter att skyddsjakt beviljats, den hade under året även vandrat över gränsen till Skåne. Under hösten 2009 strök en hane omkring i norra Skåne och orsakade stor uppståndelse.

När unga vargar nu ska söka nya revir kan det alltså vara dags igen och länsstyrelsen i Skåne uppmanar fårägare att se över sina stängsel. Det finns möjlighet att ansöka om bidrag till stängsel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista