Foto: Pontus Lundahl / SCANPIX.
Skåne

Stora skillnader på sommarpraktiklöner

"Det är bättre än ingenting"
1:18 min

Det är stora skillnader mellan vilken lön skånska kommuner betalar till unga som gör sommarpraktik, enligt en sammanställning från fackförbundet Kommunal. Beroende på kommun kan det skilja upp till 30 kronor i timlön för unga.

- Det är lite lågt. Som ungdom behöver man ändå lite extra pengar på fickan, så ja - lönerna är lite låga, säger Jana Alimi, som sökt sommarpraktik genom Malmö stad.

I Skåne är det stora skillnader i vad kommunerna betalar för ersättning på sommarpraktikerna - till exempel får en gymnasielev i Lund 50 kronor i timman, medan en 18 åring i Ystad får 70 kronor i timman. Fackförbundet Kommunal rekommenderar en lägstalön på 75 kronor för 18-åriga feriearbetare, men samtidigt bestäms inte praktiklönerna på samma sätt som i andra avtal eftersom det rör just praktiker och inte regelrätta jobb. I Malmö ligger lönen 20 kronor under rekommendationen. Men Bengt Ivar Thomasson, ansvarig för Ung i sommar i Malmö, menar att det viktigaste är att få ut så många som möjligt på praktik.

- Vi har haft överläggningar med Kommunal i många år och det är väldigt viktigt för Malmö stad att många ungdomar kommer ut, att de pengar vi har till detta går till så många ungdomar som möjligt.

Christoffer Hansen är en av dem som fått praktik Ung i sommar och han känner sig nöjd med lönen.

- Det känns bättre än ingenting. Jag har tidigare jobbat som telefonförsäljare och det var ju hemskt, inga pengar alls. Så det känns ju bättre än ingenting alls, absolut, säger han.

Reporter: Anna Dahlbeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".