Hamnen på Ven Foto: SVT Bild
Ven

Snart tar de färjan till skolan

”Inte aktuellt att lägga ner Uranienborgskolan”
1:31 min

Nästa år får en del barn skolbarn på Uranienborgskolan på Ven åka färja till sina lektioner inne i Landskrona. Det här är följden av den nya skollagstiftningen som ska ge alla barn lika möjligheter.

– Det är inte aktuellt att lägga ner Uranienborgskolan, säger Pia Gagner, som är Pia Gagner, verksamhetschef i Landskrona.

Det finns bara 18 barn på Uranienborgsskolan på Ven och alla undervisas i samma klassrum av en lärare. Allt från årskurs ett till årskurs sex. Den nya skollagen ger alla barn rätt till speciella salar och speciella lärare och därför med start nästa höst får eleverna i nuvarande klass fyra och fem åka färja till en skola i Landskrona.

– Det kan handla om musik, idrott, No-ämnen och hemkunskap, säger Pia Gagner.

I framtiden ska läraren på Ven kunna ingå i ett arbetslag med kolleger i land. Barnen får själva välja om de vill gå på fritids på ön eller i land. Och inget av förändringen sker av besparingsskäl.

– Det är för att eleverna ska få den undervisning de har rätt till med behöriga lärare i alla ämnen, säger Pia Gagner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".