Pensionärs-SM i Baltiska Hallen. Foto: Patrik Hekkala/Sveriges Radio
Malmö

Privata bowlingaktörer kritiserar ny national arena

1:16 min

Fritidsförvaltingens förslag om att bygga en ny national arena i Malmö kritiseras av tre privata bowlinghallar som gjort en anmälan till konkurrensverket.

Orsaken är att de kan slå ut deras verksamhet.

- Det är ju inte bara Big Bowl som berörs, alla berörs. Och det är klart att det inte är okej att kommunen själva går ut och säger att vi räknar med att ett antal privataktörer kommer slås ut. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Kjell Grubin ägare på Big Bowl.

Konflikten mellan fritidsförvaltingen och de tre privata bowlinghallarna handlar med andra ord om att man vill bygga en ny nationell bowlingarena med 44 banor i Malmö för att locka ett stort mästerskap.

Enligt företagarna gör fritidsförvaltningen fel - man tycker att antalet utövare är på nedåtgående och då vill man inte att staden kommer med skattemedel och tar de sista kunderna som finns. Det hotar deras överlevnad säger man.

Bråket har gått så långt att de tre privata bowlinghallägarna anmält arenaförslaget till konkurrensverket samtidigt som man skickat in en kommentar till staden, där man skriver att planen är ytterst vilseledande.

Men fritidsnämnden avvisar kritiken och menar att arenaförslaget inte alls utgör något konkurrensproblem. Man menar att bowlingen faktiskt inte tappar lika många utövare som påstås, och att man också kommer att lägga ner de banor som staden just nu bedriver när en ny arena byggs, samtidigt som man inte konkurrerar om samma kunder som finns.

- Jag ser en ganska stor skillnad mellan sportbowling och kommersiellbowling. Dessutom kommer vår arena inte ligga centralt, säger Frida Trollmyr (s) ordförande i fritidsnämnden.

Reporter Patrik Hekkala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista