Expressens chefredaktör Thomas Mattson står åtalad för anstiftan till vapenbrott. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
Malmö

Fällande domar mot Expressen

Expressens chefredakör Thomas Matsson och två av hans medarbetare fälls för vapenbrott i Malmö. Bakgrunden är att medarbetare på tidningen den 24 oktober 2010 köpte en pistol för att visa på hur lätt det var att komma över illegala vapen i Malmö. Det var under samma tid då den misstänkte serieskytten härjade i staden, och polisen gjorde ett uttalande om att "staden flödar över av vapen".

Syftet var enligt Expressen journalistiskt. Och tidningen menar att det var journalistiskt försvarbart att försöka ta reda på om det verkligen flödade illegala vapen i Malmö. Fem timmar efter utlägget lyckades reportern komma över en 7,65 millimeters pistol av märket Crvena Zastava. Pistolen överlämnades sedan till polisen.

Efter drygt ett års utredning väcktes åtal mot reportern för vapenbrott, medan två chefer åtalades för anstiftan. Rättegången hölls i Malmö tingsrätt den 17-18 april 2012.

Samtliga döms till villkorlig dom och dagsböter. Mattsson döms för anstiftan till vapenbrott, nyhetschefen för medhjälp till vapenbrott och reportern döms för vapenbrott, enligt tingsrätten. Tingsrätten har valt en mildare påföljd eftersom vapnet frivilligt överlämnades till polisen, enligt domen.

-Journalister som granskar illegal vapenhandel, och som lämnar in en insmugglad pistol till polisen, fälls av Malmö tingsrätt - samtidigt som det finns åtta ouppklarade skottlossningsmord i just Malmö. Det är nog fler än jag som tycker att detta framstår som en smula märkligt, säger Thomas Mattsson till TT

Han utesluter inte att Expressen kan komma att arbeta med liknande metoder i framtiden:

-Som chefredaktör ska man inte utlova det ena eller det andra inför framtida eventuella publiceringar, men självklart kommer Expressen att fortsätta med okonventionella arbetsmetoder för att granska kriminalitet som polis och åklagare misslyckas med att stoppa.

Jonas Nordling, ordförande för Svenska Journalistförbundet, anser att den fällande domen är orimlig.

-Det här är ett åtal som aldrig borde ha väckts, det är minst sagt olyckligt säger han till TT.

-Jag ska nu läsa in mig mer i domen för att se om domstolen överhuvudtaget resonerar kring det journalistiska uppdraget. Har man inte tagit hänsyn till det journalistiska syftet så är det anmärkningsvärt, säger han.

Att begå ett brott för att visa upp någonting kan vara en del av journalistiken, resonerar Jonas Nordling.

Det innebär inte att journalister skulle ha en gräddfil och kunna begå brott ostraffade:

-Vi kan inte begå brottsliga handlingar som privatpersoner, men om man vill påvisa brister i samhället vilket är en del av vårt journalistiska uppdrag, så kan man göra det. Det handlar inte om en gräddfil utan om att ta vårt uppdrag på allvar.

                                                                                                 TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista