Malmö

Tre journalister på Expressen fälls för vapenbrott

Det var ett brott när en reporter på Expressen köpte ett illegalt vapen i Malmö för att visa hur lätt det var att komma över vapen. Det anser Malmö tingsrätt som dömer både reportern, chefredaktören och nyhetschefen för vapenbrott.

– Det handlar om att ge sig in i kriminella kretsar, köpa ett vapen som man inte har rätt att inneha, transportera det genom Malmö och ha det på ett hotell. Då tycker vi att det är ett fängelsebrott och utrymmet för att inte fälla är synnerligen begränsat, säger lagmannen Eva Wendel Rosberg, tingsrättens ordförande i målet.

I oktober 2010, mot bakgrund av misstankarna om en serieskytt i Malmö och påståenden om en omfattande handel med illegala vapen, köpte Expressens reporter en illegal tjeckisk halvautomatisk pistol. Vapnet lämnades över till Skånepolisen, och köpet skildrades i flera artiklar.

I dag dömdes reportern för vapenbrott, nyhetschefen för medhjälp och chefredaktören för anstiftan av vapenbrott. Alla tre döms till villkorlig dom och böter. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson håller inte med om tingsrättens bedömning och anser att vapenköpet var viktigt i Malmö vid den tiden.

– Jag tycker att det hade ett stort samhällsintresse att berätta om detta. Det är viktigt att journalistiken står fri från polisen och politiker och försöker gör den här typen av granskningar, men med det vill jag verkligen tillägga att vi inte hade uppsåt att begå något brott och vi anser inte heller att det var något brott, säger han.

Malmö tingsrätt har tagit hänsyn till att syftet var att skildra en allvarlig situation och har vägt handlingen mot yttrandefrihet och tryckfrihet och även Europakonventionen. Men med tanke på att det rör sig om ett allvarligt brott, så anser rätten att det inte haft tillräcklig betydelse.

Att journalister tidigare handlat illegala vapen utan att dömas för det förklarar lagmannen Eva Wendel Rosberg med att det varit helt andra förhållanden eller långt tillbaka i tid.

– Det var i en annan tid och med en annan syn på vapenbrott och också innan den nuvarande vapenlagen trädde i kraft, säger hon.

Expressen kommer att överklaga domen.

– Det är viktigt att få ett klarläggande från domstolarna vilka förutsättningar som gäller, när man bedriver undersökande journalistik, säger chefredaktören Thomas Mattsson.

Åklagare Jörgen Larsson har inte gått att nå för en kommentar.

                                                                 

                                                                 Petra Haupt och Karin Wettre

Fakta: Brott eller journalistik?

  • Den 24 oktober 2010 köpte Expressen ett illegalt vapen, en pistol i Malmö.
  • Syftet var journalistiskt: Att undersöka hur lätt det var att få tag i vapen.
  • Efter drygt ett års utredning väcktes åtal mot reportern för vapenbrott, medan två chefer åtalades för anstiftan.
  • Rättegången hölls i Malmö tingsrätt den 17—18 april 2012.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista