Örkelljunga

Bortrövad flicka togs in på friskola

Bosse Johansson rapporterar
1:21 min

Skolinspektionen ska utreda hur det gick till när en sjuårig flicka som rövats bort av sin mamma togs in på friskolan Solängskolan i Örkelljunga hösten 2011. Flickan levde under falskt namn och hade ett år tidigare förts bort från pappan som hade ensam vårdnad om henne.

Det var alltså flickans pappa som ensam hade vårdnaden om flickan. Mamman hade bara begränsat umgänge och fick bara träffa dottern under övervakning, och det var under en sån träff i november 2010 som mamman och flickan försvann sen deras kontaktperson fastnat i en hiss.

Det här utspelade sig i Göteborg där både mamman och pappan bodde på den tiden.

Mamman lyckades hålla sig undan från polisen och hon och dottern ska först ha bott i Stenungsund och på Hälsö utanför Göteborg innan hon hösten 2011 kom till Örkelljungatrakten. Hon skrev in dottern på Solängskolan under falskt namn och började också jobba på skolan under falskt namn.

Men i november 2011 lyckades polisen spåra hennes mobiltelefon, och strax efter det greps hon. Flickan togs om hand och lämnades tillbaka till pappan som levt i ovisshet om var hon funnits i ett års tid.

Det är pappan som nu har anmält Solängskolan eftersom skolan aldrig kontrollerade vem som hade vårdnaden om flickan eller om personuppgifterna stämde. 

Mamman har senare dömts till åtta månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".