Arkivbild: Lars Pehrson/Scanpix
Malmö

Många asylsökande ungdomar försvinner

1:40 min

Många ensamkommande ungdomar som söker asyl i Sverige har försvunnit sedan de nekats uppehållstillstånd. Hittills i år har omkring 75 ensamkommande asylsökande ungdomar försvunnit i Sverige och i Malmö rör det sig om 20 personer bara under de senaste månaderna.

– Det finns inga andra alternativ, för situationen i många andra länder är så fruktansvärd. Även om du har tillfälligt uppehållstillstånd så får du inte hjälp, och unga minderåriga bor tillsammans med vuxna i tältläger eller på gatan. Det är en enormt otrygg miljö och en miljö ett barn inte bör växa upp i, säger Sara Wåhlin på Asylgruppen i Malmö.

Förra året sökte 2600 ensamkommande barn och ungdomar asyl i Sverige och av de som söker asyl får ungefär var fjärde avslag. Istället för att utvisas, väljer vissa att gömma sig. I Malmö har polisen uppgifter om att 20 ensamkommande ungdomar försvunnit under de senaste månaderna. Till Ekot säger kriminalinspektör Peter Norén att de inte riktigt vet hur de här ungdomarna har det.

– Hade vi haft nån adress att söka på, hade vi fått in nåt tips hade vi ju naturligtvis kunnat söka på nån adress, men vi har ingenting att gå på.

På Asylgruppen i Malmö har man desto bättre inblick i de ungas liv och försöker hjälpa dem så gott det går. Men för de som lever gömda och inte nås av hjälpen är situationen om möjligt ännu svårare, enligt Sara Wåhlin.

– Jag vet ju unga som tvingas arbeta tolv timmar om dagen sju dagar i veckan och som då inte heller kommer i kontakt med skolan. Vi som är på Asylgruppen tycker att de här ungdomarna ska ha rätt att gå i skolan, så därför löser vi det så att de inte ska behöva jobba. Men alla de som inte kommer i kontakt med Asylgruppen, de hamnar ju i en enormt svår situation.

Anna Dahlbeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista