1 av 2
Spanien-Australien: Det spanska laget räddar en australisk boll. Matchen slutade 2-2. Foto: Anna Bubenko
2 av 2
Vi står oss bra, tycker den svenska förbundskaptenen Lotta Undemar. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Internationell bollsport för blinda

1:35 min

Nu i helgen går en av de viktigare turneringarna i goalball för damer i Malmö. Turneringen Lady Intercup har i år är en viktig förberedelse inför Paralympics i London.

– Det är en jätteviktig turnering. Dels för att det är ett bra motstånd så att man kan mäta sina krafter både försvarsmässigt och anfallsmässigt och få kvitto på var vi ligger någonstans både som lag och som individuella spelare, säger Lotta Undemar, en av de två svenska förbundskaptenerna.

I år har Lady Intercup samlat lag från 14 länder, vilket är rekord för turneringen och första gången som en goalballturnering för damer samlar så många deltagande landslag. Av de 14 lagen är det tio som har kvalificerat sig för Paralympics. De enda Paralympics-lag som inte kommit till Kulladals sporthall i Malmö den här helgen är Kina och Brasilien.

– Jag tycker att vi står oss bra. Det är ju en stor turnering. Vi ska ligga i det övre skiktet här för att känna att vi ligger på den nivå vi ska göra just nu. Vi står oss ganska bra, det tycker jag, säger Lotta Undemar.

Hittills har Sverige vunnit två av tre spelade matcher. Det blev förlust igår med 0-4 mot Grekland och vinst med 4-0 mot Ryssland. I dag vann svenskorna mot Grekland med 4-3. Turneringen avslutas i morgon.

För det svenska laget väntar ytterligare en turnering i Madrid och ett träningsläger i Italien innan det är dags för förbundskaptenerna Lotta Undemar och Yvonne Gahne att ta ut laget till London.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista