1 av 2
Utredningen om Peter Mangs dyrast hittills för Skånepolisen. Foto: Anna Bubenko/SR
2 av 2
Ekonomidirektör Peter Tallinger.
Malmö

Mangsutredningen dyrast hittills i Skåne

1:53 min

Utredningen kring den misstänkte serieskytten Peter Mangs i Malmö har kostat minst 48 miljoner kronor. Det är den hittills dyraste utredning som Skånepolisen har gjort och en av de dyraste i Sverige.

– Först och främst är det personalinsatsen som har varit omfattande. Det är många utredare och tekniker som har varit inblandade i detta. Andra bitar som kostar mycket pengar är de tekniska undersökningarna där vi får köpa tjänster. Vi får köpa utredningar, telefonlistor, datautdrag och så vidare som vi inte har tillgång till själva, säger Peter Tallinger, ekonomidirektör på Skånepolisen.

De 48 miljoner kronor som utredningen kring Peter Mangs beräknas ha kostat, är enligt Peter Tallinger försiktigt räknat. Skulle man räkna med kostnaderna man redan hade haft när Mangs greps i november 2010, ökar summan med ett antal tiotal miljoner kronor. En dyr post har varit de mellan sex och sju miljoner det kostat att anlita specialister för att undersöka innehållet i datorer och förstörda datorer, där Skånepolisen inte fullt ut har egen kompetens.

– Den tjänsten får vi köpa. Det är specialister som det finns väldigt få av i riket, säger Peter Tallinger. 

Utredningen kring Peter Mangs är en av de dyraste som hittills genomförts av svensk polis. Utredningen om Hagamannen i Umeå kostade omkring 30 miljoner kronor och utredningen om Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick har kostat omkring 50 miljoner kronor. Ingen utredning har dock hittills varit så dyr som utredningen om mordet på Olof Palme där kostnaderna beräknas till omkring en miljard kronor. Skånepolisen har en årlig budget på 2,2 miljarder och har inte fått några extra pengar för att täcka Mangsutredningen.

– Vi räknar inte med att få det heller. Sedan har vi varit i en speciell situation och särskild situation i Skåne med tanke på övriga händelser, förutom Mangsutredningen. Där har vi har fått omfattande resurser från hela riket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista