Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Kristianstad

Skolsköterskors arbete värderas lägre

1:34 min

Skolsköterskornas arbete i Kristianstad är inte lika ansträngande som sjuksköterskornas. Det anser Kristianstad kommun som har gjort en värdering av olika yrkeskategorier i samband med en lönekartläggning. Det här upprör Vårdförbundet.

– De som jobbar inom vården har en mer ansträngande arbetsmiljö än skolsköterskorna har. De har en mer ryckig och påfrestande arbetsmiljö, berättar personalstrategen Lars Tunel.

Men Britt-Inger Witzell som är samordnare för Vårdförbundet i Kristianstad håller inte med om att skolsköterskornas arbete skulle vara mindre påfrestande.

– Dagligen träffar de personer med psykosociala problem. De arbetar utifrån ett brett spektrum och det handlar om allt från att någon behöver plåster till att någon använder droger.

Facket är besvikna och förstår inte varför inte de, som yrkeskunniga, har fått vara med om att ta fram värderingen så att bedömningen blir så rättvis som möjligt.

– Skolsköterskorna har hamnat i en egen grupp och så ska det inte vara. Det är arbetsgivaren som ensidigt har tagit fram den här värderingen, säger Britt-Inger Witzell.

De som har gjort värderingen är personalchefen, Marie Söderqvist, på barn- och utbildningsförvaltningen och skolrektorerna. Värderingen av sjuksköterskornas arbete har tagits fram av omsorgsförvaltningen. Det är först i efterhand som skillnaderna mellan sköterskorna i de olika kategorierna har framkommit. Något som inte hade förekommit om facket hade varit inblandat menar Vårdförbundet. Men Marie Söderqvist tycker att värderingen är gjord på ett korrekt sätt.

– Rektorerna är lika insatta i skolsköterskornas arbete som i de övriga anställdas arbete och kan göra bedömningar av det här slaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista