Helsingborg

Döms till fängelse för bluffakturor

1:42 min

En av de tre män som misstänkts för att ha varit inblandade i en omtalad härva av bluffakturor har fått sin dom i Helsingborgs tingsrätt. Han dömdes till ett och ett halvt års fängelse för grovt bedrägeri. De två andra männen frikändes.

Företagslansering Sverige AB drog på ett år in 23 miljoner kronor genom att fakturera företagare landet runt för sina tjänster och Företagslansering Sverige hotade med inkasso om företagarna inte betalade.

Polisen har tagit emot ungefär 450 anmälningar mot företaget. Företagarna själva hävdar att de aldrig tackat ja till Företagslanserings tjänster. Den man som tingsätten anser företrätt företaget döms för elva fall av bedrägeri och 16 fall av försök till bedrägeri.

Det har varit frågan om en systematisk brottslighet, skriver tingsrätten i domen.

När polisen gjorde husrannsakan i företagets lokaler visade det sig att lokalerna i stort sett var helt tömda. De telefoner som säljarna använt sig av har inte påträffats. Inte heller har det påträffats några ljudfiler med inspelade avtal. Det enda inspelade samtal som finns i utredningen är en inspelning som en av målsägandena gjort.

Enligt åklagaren har bolagets affärsmetoder varit aggressiva. Säljare från företaget har ringt upp och sagt att det gratisabonnemang för att synas i olika sökmotorer, som säljaren påstår att företaget haft, har förlängts och kostar pengar. Om företagaren nekat till att betala, har säljaren hotat med inkasso och rättsliga åtgärder.

Enligt branschorganisationen Svensk handel så har åtalet och rättegången i Helsingborg skakat om den bransch som sysslar med bluffakturor. Företagslansering AB var det företag som drog på sig flest klagomål under 2011 och efter åtalet har antalet anmälningar mot företag som sysslar med bluffakturor minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista