Lars Wallén musikernas fackombud, ordförande i symf avd 6. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Mobbing och stress vardag för Malmö symfoniorkester

Ordförande:"Mobbing och hot, helt oacceptabelt"
1:46 min

Malmö symfoniorkesters ledning sågas i ytterligare en rapport. Den här gången är det en personalenkät som visar att 85 av de 95 som svarat, inte har eller bara har lite förtroende för hur Malmö symfoniorkester, MSO, leds.

Enkäten är katastrof, säger musikernas fackombud, ordförande i symfoniorkesters avdelning 6, Lars Wallén.

Ingenstans står vem det är som mobbar och hotar, men enkäten visar att flera utsatts för negativ jargong och kränkningar både från kolleger och chefer. Vidare visar undersökningen också att många lider av stress, att man har liten möjlighet att påverka sina arbetsuppgifter, att chefen inte är bra på att ge konstruktiv kritik och mer än hälften tycker att MSO har en otydlig konstnärlig profil.

Sedan tidigare har flera rapporter kritiserat MSOs ledning. Senast i förra veckan kom en som gick så långt att man menade att MSO borde låta företagshälsovården undersöka den psykosociala arbetsmiljön på administrationen.

Men trots kritiken har styrelseordförande Birgit Hansson förtroende för vd Dragan Buvac

En handlingsplan ska nu utformas för att avhjälpa problemen.

91% av personalen deltog i enkäten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".