klimat- och energiministern Martin Lidegaard. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio
Danmark

Dubbelt så mycket vindenergi i Danmark

Klimatminister: ”Det är billigare att gå den här vägen”
1:32 min

I den nya klimatuppgörelsen som slutits mellan samtliga danska partier får vindkraften en central roll för att minska kolidioxiduppsläppen. Målet är att vid 2020 få hälften av all sin energi från just vindkraft - en rejäl ökning från hur mycket man får ut av de danska möllorna i dag.

Klimat- och energiministern Martin Lidegaard var optimistisk när han pratade om framtiden och Danmarks investeringar i förnybar energi på sitt besök i Malmö i går.

- Vi pratar om dubbelt upp med vind. I dag får vi 25 procent av vår elektricitet från vind, nu blir det 50 procent. Ovanpå det får vi mer förnybar energi ifrån biogas och biomassa och allt som allt ska 80 procent av vår elektricitet ska komma från förnybar energi 2020.

Det är just vindkraften som man ska satsa stort på. Exakt var alla nya möllor kommer byggas kan Martin Lidegaard ännu inte svara på, men byggandet i vindkraftparken vid Kriegers flak ger kanske en fingervisning. Man har nämligen enats om att merparten av möllorna kommer finnas längre ut till havs och inte på land.

Utbyggnaden av vindkraft och andra investeringar i förnybar energi kommer kosta 3, 5 miljarder extra danska kronor fram till 2020. Men på lång sikt handlar det egentligen om att spara pengar, enligt klimat- och energiministern Martin Lidegaard.

- Det är faktiskt billigare att gå den här vägen än att inte göra det. Priserna på olja, kol och gas stiger vecka för vecka medan priserna för vind, sol, och biogas faller och faller. De investeringar vi ska göra idag står ju sig i 30-40 år. Så det vi tänker är att.

Reporter: Anna Dahlbeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".