1 av 2
Anja Sonesson(M) är kritisk mot majoritetens budgetförslag. Foto: Paul Zyra/SR
2 av 2
Karolina Skog (MP).
Malmö

Tioöring vållar kommunalt ordkrig

Den rödgröna majoriteten föreslår en skattehöjning med en tioöring för att satsa på skola och förskola. Moderaterna vill satsa – utan att höja skatten.

I dag presenterade den styrande rödgröna majoriteten i Malmö kommunfullmäktige – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – sitt förslag till kommunal budget 2013.

Under devisen "Unga i fokus", vill majoriteten satsa bland annat 50 miljoner kronor på skolan och förskolan. Bland annat ska 1 600 nya förskoleplatser skapas nästa år. De nya 50 miljonerna ska finansieras med en skattehöjning med tio öre, så att kommunalskatten per tjänad hundralapp blir 20:94.

Under perioden räknar kommunledningen också med stora omstruktureringskostnader inom skolområdet. Nyligen kom alla partier i fullmäktige överens om att flytta ansvaret för gymnasie-, grund- och förskola. Tre nämnder ska bestämma centralt i stället för de tio stadsdelsnämnderna. Den här omstruktureringen beräknas kosta kommunen 100 miljoner kronor.

Höjningen av skatten är förstås kontroversiell, till och med inom den styrande koalitionen.

– Skattehöjning är inget som vi gröna gör lättvindigt, säger Miljöpartiets kommunalråd Karolina Skog. Men vi ser mycket stora behov i skolan och vi tror att vi har stöd bland Malmöborna för att göra en skattehöjning och rikta medel just till skola och förskola och ett aktivt kvalitetsarbete där.

Det moderata oppositionsrådet Anja Sonesson är förstås kritisk:

– Jag blir oerhört bekymrad över den här skattehöjningen. Malmöborna har en otrolig skattekraft redan som det är; det vill säga deras köpkraft är låg.

– Den ligger på i genomsnitt 148 000 kronor och det motsvarar ungefär 58 procent av rikssnittet. Att då lägga ytterligare bördor på Malmöbornas köpkraft, det ser jag som ytterst allvarligt.

Anja Sonesson tycker visserligen att det är rätt att öka satsningen på barn och ungdomar, men att det går att öka anslagen utan att höja skatten. Hur? Det ska alliansen berätta när den presenterar sitt budgetförslag 5 juni, men till P4 Malmöhus säger Sonesson att det går att hitta pengar inom "administration och onödiga projekt".

Det socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu säger att han "med stort intresse" ser fram emot moderaternas förslag. Reepalu passar dock på att ge en känga till Sveriges moderate finansminister.

– Vi hade hoppats att Anders Borg hade lagt en vårproposition där han faktiskt hade tagit ansvar för arbetsmarknadspolitiken, det som faktiskt är ett statligt ansvar. Vi kan väl hoppas att han gör det i höst och då har vi lite bättre utrymme.

– Men som det ser ut nu, så kan vi inte lägga en budget utan att den skulle skada Malmös unga utan att lägga den här skattehöjningen, säger Ilmar Reepalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista