Avspärrningar efter dödsskjutningen på Kantatgatan. Foto: Tobias Wallin/Sveriges Radio
Malmö

Tre kvinnor gripna för misstänkt inblandning i mord

1:30 min

Tre kvinnor har anhållits i utredningen om mordet på en 48-årig man som sköts ner på Kantatgatan i Malmö den 3 januari. Polisens huvudspår är att mördaren tog miste på person. Två av kvinnorna misstänks på något sätt ha planerat mordet, eller uppmanat mördaren att begå det.

– Det kan jag kan säga är att två stycken sitter för stämpling till mord och en sitter för skyddande av brottsling, säger Monica Olhed-Hansson på länskriminalen som är spaningsledare i utredningen.

De två kvinnor som misstänks för stämpling till mordet är 55 och 28 år gamla. Den yngre kvinnan har tidigare varit frihetsberövad i utredningen och var då misstänkt för skyddande av brottsling.

– Vad vi har fått fram vill jag inte gå in på, men det är klart att utredningsarbetet och hela vårt arbete har gjort att vi nu har ansett att hon ska delges misstanke om stämpling till mord.

Polisens huvudspår i utredningen är att mördaren tog miste. Målet var egentligen en känd kriminell man som bodde på samma adress som den 48-årige man som sköts ner. Redan tidigt efter mordet kom det in flera tips om att det var en felskjutning. Polisen har talat med mannen som de tror mördaren var ute efter, men Monica Olhed-Hansson vill inte gå in på vare sig om mannen kände till att han var hotad, eller vad motivet till att mörda honom skulle vara.

Det är nu totalt fyra personer som är frihetsberövade i den här utredningen. En 28-årig man som är häktad sedan tidigare, misstänkt för själva mordet. Därutöver de två kvinnorna som är misstänkta för stämpling till mordet som anhölls igår. Då anhölls även en 50-årig kvinna som är misstänkt för skyddande av brottsling. En 32-årig man som tidigare varit misstänkt för skyddande av brottsling, har avförts från utredningen.

Från början var det omkring 20 poliser som arbetade med fallet. Nu är de omkring åtta. Utredningen börjar närma sig slutet så att åtal kan väckas.

– Innan sommaren blir det ju inte. Men vi hoppas att vi framåt hösten ska kunna vara färdiga, säger Monica Olhed-Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista