Foto: Scanpix

Svenska dansare eftertraktade i Tyskland

1:38 min

I går var tyska kulturarbetsförmedlingen i Malmö och letade efter dansare. Det var Danscentrum Syd, Dansalliansen och arbetsförmedlingen i Malmö som hade satt ihop en audition där ett 20-tal visade upp sig i går.

En gång tidigare har man haft dansaudition för tyska arbetsgivare och den gången resulterade det i att flera svenska dansare bjöds ner till en större audition i Dortmund.

- Jag hoppas på att inblick i hur arbetsmarknaden ser ut just nu. Vilka folk som är aktiva och aktuella och vad de söker. Det är klart att det skulle vara intressant om det leder till möjligheter att testa på nya saker, säger Lisa Raeder, en av de dansare som var med på audition i går.

Först dansar alla i grupp och sedan en och en. Lisa Raeder hade bestämt sig för att improvisera sin solodans och just det är kanske rätt tänkt. För improvisationsförmågan det är en av kvaliteer som utmärker svenska dansare, enligt Juliane Rössler som tittar för de tyska arbetsgivarnas räkning.

- Svenska dansare är väldigt kreativa, individuella och öppna för improvisering och inte lika slutna som dansare från andra länder, säger hon.

Juliane Rössler menar också att svenskar är bättre på modern dans än balett, baserat på vad hon hittills har sett själv. Lisa Reader tror att svenskars goda rykte utomlands kan spela roll.

- Vi har ett gott rykte i dansvärlden utomlands. I allmänhet tror folk att vi har väldigt hög arbetsmoral, och jag hoppas att det stämmer. Det känns som det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista