Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Malmö

Barngrupperna i Malmö måste minskas

1:32 min

Minska barngrupperna! Det är en av rekommendationerna från den Kommission för ett hållbart Malmö, som lämnar sina förslag till kommunstyrelsen i Malmö i slutet av året.

Barnomsorgspersonal fick del av slutsatserna redan idag på ett seminarium på Malmö högskola. Pedagogikprofessorn Sven Persson presenterade sina slutsatser, däribland att minska småbarnsgrupperna till maximalt 15 barn. Idag har en fjärdedel av alla Malmös småbarnsgrupper fler än 17 barn, enligt Sven Persson:

– Själva gränsen (15 barn) är inte det viktigaste, utan att man fokuserar på "pedagogiska relationer".

Med det menas en god kontakt mellan barn och personal, en kontakt som utvecklar barnens språk och kreativitet.

Sven Persson föreslår också högre lön, mer planeringstid och kompetensutveckling för barnomsorgspersonalen. Många barnskötare i områden där andra modersmål dominerar, har god språklig kompetens men saknar förskollärarutbildning. Kommissionen föreslår en sådan vidareutbildning.

Åtgärder som dessa lär kosta Malmös redan ansträngda kommunkassa. När den styrande majoriteten i Malmö på tisdagen presenterade en extra satsning på främst förskolan, blev det politiskt ordkrig om den skattehöjning på tio öre som skulle ordna finansieringen.

Sven Persson hoppas ändå att kommunstyrelsen kommer att ge tummen upp för kommissionens rekommendationer när de läggs fram i december:

– Ja, allting handlar naturligtvis inte om pengar. Men för att göra en sån här omstrukturering som jag föreslår, så krävs det också extra resurser.

– Vad jag hoppas är att det finns en långsiktig planering för att förstå att satsningar på förskoleverksamheten är ekonomiskt lönande i längden, avslutar Sven Persson som tror på förskolans möjligheter att vara socialt utjämnande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista