Brist på sjuksköterskor på SUS. Foto: Petra Haupt
Malmö/Lund

Rekryteringsföretag gav klent resultat

1:36 min

Färska siffror från Skånes universitetssjukhus visar att bemanningssituationen inför sommaren ser något ljusare ut. Just nu saknas 34 sjuksköterskor, ett par barnmorskor och en handfull undersköterskor. Men det är inte det anlitade rekryteringsföretagets förtjänst.

– I dagsläget är det faktiskt endast två stycken heltidsanställda och två timanställda som har fått anställning, och sedan väntar vi i pipeline på åtta, nio stycken, säger Anita Andersson, chef på enheten för kompetensförsörjning på Skånes universitetssjukhus.

För knappt två månader sedan så saknades runt 200 sjuksköterskor till sommaren på Skånes universitetssjukhus. Veckorna gick och få nya avtal skrevs. Då beslutade sjukhusledningen att anlita rekryteringsföretaget Medrek Rekrytering, som skulle få mellan 20 000 och 25 000 kronor för varje sjuksköterska som de kunde fixa.

Ett trettiotal intervjuades - de flesta från Danmark - men merparten valde att hoppa av efter att de fått jobb på hemmaplan. Att det nu ändå bara saknas ett fyrtiotal vikarier har man istället sjukhusets anställda att tacka för.

– Dels har cheferna gått ut och frågat på många ställen vilka som kan ta ett arbetspass extra av de pass som inte är täckta, och då har medarbetare ställt upp. Man kanske har lyckats få in någon pensionär eller så också. Sedan rekryterar cheferna hela tiden, så går någon syster förbi så klipper de den direkt, säger Anita Andersson.

Löftet från rekryteringsföretaget var att minst 50 sjuksköterskor skulle vara på plats den första juni, det vill säga om en dryg vecka. Anita Andersson tycker att det ännu är för tidigt att säga något om hur företaget levt upp till avtalet men säger också att resultatet hittills inte varit så lysande.

– Jag kan väl tycka att det är lite magert, säger hon.

Petra Haupt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista