Malmö

Ekonomiska brott vanliga i Malmö

BRÅ: ”Ekonomisk brottslighet och bedrägerier”
1:43 min

Malmö sticker ut bland storstäderna i Sverige när det gäller ekonomisk och social utsatthet och även viss organiserad brottslighet. Detta enligt den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet.

Emma Ekström som är utredare på BRÅ säger att grundsituationen i staden ser annorlunda ut jämfört med Göteborg och Stockholm.

– Det är färre som arbetar eller studerar, det är högre barnfattigdom, fler hemlösa, fler som får ekonomiskt bistånd och färre som har behörighet till gymnasium eller högskola.

I rapporten från BRÅ har brottslighet och trygghet i storstäderna kartlagts, och trots att flest våldsbrott anmäls i Stockholm sticker exempelvis den organiserade brottsligheten ut i Malmö. Detta beror dels på just dagens grundsituation.

Vissa typer av brott startar ofta i Malmö, säger Daniel Vesterhav, som jobbar med just organiserad brottslighet på BRÅ.

– Malmö ligger lite i framkant när det gäller just ekonomisk brottslighet och framför allt bedrägerier.

Svartarbete har exempelvis också blivit allt vanligare, och även om den organiserade brottsligheten finns i alla storstäder blir den mer tydlig i Malmö på grund av att staden är mindre.

– Allting blir mycket mer synligare i Malmö och till skillnad från Göteborg och Stockholm har Malmö inte heller några förorter.

Den mindre ytan leder också ofta till att konflikterna mellan kriminella gäng riskerar att blossa upp lättare, och det är ofta personliga bråk som ligger bakom skjutningar i Malmö.

– För många personer i den här miljön är det väldigt viktigt med status och respekt och ganska små saker kan utlösa våldsamma reaktioner.

Enligt rapporten som baserar sig på brottsstatistik, intervjuer med 60 polisanställda och en nationell trygghetsundersökning brottas storstäderna ändå med samma typ av problem, och den visar även hur trygga invånare känner sig.

– Otryggheten har gått ner i både Malmö och Stockholm, medan den under den här perioden har ökat i Göteborg och 2011 låg otryggheten på samma nivå i Malmö och Göteborg, säger Emma Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".