Projektledaren Lina Al-Nahar har träffat många som blivit friskare efter renoveringarna i Herrgården. Foto: Paul Zyra/SR
Malmö

Husrenoveringarna i Herrgården höjer hälsonivån

2:16 min

Har renoveringen av det riksökända bostadsområdet Herrgården i Malmö haft någon effekt på hälsan? Ett unikt projekt håller just nu på att ta reda på den saken.

Det var 2008 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade de urusla bostadsförhållandena i kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö. I samband med att hyresvärden fick åläggande om en storskalig renovering av de flesta lägenheter, startade också ett forskningsprojekt. I det har över 400 barn kontrollerats för att se om renoveringarna har förbättrat hälsan.

Hälften av barnen bor i Herrgården och hälften i grannområdet Törnrosen. Törnrosen har inte haft samma mögel- och fuktproblem som Herrgården, utan är med i studien som kontrollområde. Barnen undersöktes 2010 och igen när lägenhetsrenoveringarna är klara.

Kristina Jakobsson, verksamhetschef på Arbets- och miljömedicin i Lund, är projektledare för fältstudien. Hon säger till P4 Malmöhus att den här studien är världsunik. Hon har i alla fall inte hittat en studie som omfattar så många undersökta barn som mäter ”före och efter” en åtgärd.

För att inte låta sig påverkas och på så sätt snedvrida utredningsresultatet, har projektmedlemmarna låtit bli att gå igenom de hälsoundersökningar som redan är genomförda. Utvärderingen blir klar först i höst, men projektledaren Kristina Jakobsson anser att undersökningsresultatet kommer att bli väldigt viktigt för hur samhället ska behandla alla miljonprogramshus som byggdes under 1900-talet:

– Om vi kan visa att man faktiskt blir friskare, mår bättre och söker mindre sjukvård, så är det ju också ett argument för att det är viktigt att angripa det som är roten till hälsobekymmer.

– Vi vet sedan andra studier att just fukt och mögel i bostäder är en riskfaktor för att barn ska få astma och allergier. Det vore ju konstigt om det inte vore så i det här fallet.

Även om alltså undersökningsresultatet dröjer, talar mycket för att renoveringarna har haft effekt på barnen i Herrgården. De flesta av invånarna i Herrgården har arabiska som första – och inte sällan enda – språk.

Projektsamordnaren Lina Al-Nahar talar arabiska och har gjort många besök hemma hos hyresgästerna. Hon tycker sig ha sett klara tecken på att hälsan har blivit bättre.

– Ja, jag kan märka det tydligt på mammorna när man kommer hem till dem. De mår bättre, de är ju gladare, de har möblerat om, fixat och donat efter renoveringarna. Men också mammorna själva har sagt att de mår bättre och att deras barn mår bättre.

Paul Zyra
paul.zyra@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista