Magnus Nilsson, utredningsledare på Malmöpolisens bedrägerirotel. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Köpte företag som inte betalade varor

”Tar ett tag innan uppgifterna förs in i Bolagsverkets databas”
1:54 min

Kriminella kan komma över stora pengar genom att ta över företag som har god kreditvärdighet och sedan köpa varor i företagets namn som de aldrig betalar för. I Malmö åtalades i dag tre personer i en utredning där det även förekommer utpressning och hot om grovt våld.

– Det tar ju ett tag innan de nya uppgifterna förs in i Bolagsverkets databas. Då har man en chans att använda det här företaget, om man har lite tur, säger Magnus Nilsson, särskild utredningsledare på Malmöpolisens bedrägerirotel. 

En av de tre som åtalas idag är en 31-årig man i Malmö som polisen pekar ut som huvudman. Han beskrivs som en skicklig företagsledare, fast på fel sida av lagen. Han åtalas för flera grova bedrägerier på sammanlagt över tre miljoner kronor.

I samtliga fall handlar det om varor som beställts i det nyköpta företagets namn, till exempel mobiler och abonnemang för över två miljoner kronor. Magnus Nilsson tycker att de säljande företagen i många fall slarvar med att kolla upp sina kunder. 

– Där finns kanske möjlighet att man vill träffa de här personerna som vill köpa de här varorna, istället för att ta det på telefon.

Bedragarna har utnyttjat det faktum att det kan ta upp till en månad innan ett ägarbyte är registrerat hos Bolagsverket. Under tiden utnyttjar man det nyköpta företagets goda namn och handlar varor man aldrig betalar för.

Polisen har kunnat beslagta en del av det som bedragarna har kommit över, men det mesta har man inte hittat. Förutom mobiler, abonnemang och datorer handlar det bland annat om företag som sålt bildäck, bildelar och containrar utan att få betalt. Enligt polisen har det mesta troligen sålts vidare genom andra kriminella. 

Den 31-årige mannen misstänks också ha utsatt flera personer för utpressning och grova hot om våld. En man hotades till livet om han inte betalade 100 000 kronor och sedan skrev på en skuldsedel för ytterligare 1,4 miljoner. En annan tvingades att överlåta sin bostadsrätt, men det stoppades av bostadsrättsföreningen och polisen.

Folk har också tvingats att jobba gratis för påstådda skulder. En av dem, en kvinna blir själv åtalad idag för bedrägerier hon kan ha tvingats att utföra. Polisen och åklagaren anser att hon var medveten om det var brottsligt och att hon hade möjlighet att inte delta. 

– Det kan man alltid spekulera om. Det finns ju alltid möjlighet att man i ett tidigare skede hade kontaktat polisen, säger Magnus Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".