Sven Björk och Otto von Arnold. Foto: Paul Zyra

Trelleborg får landets största biogasanläggning

1:59 min

I dag blev det klart att Sveriges största rötningsanläggning för framställning av biogas ska byggas i Trelleborgs kommun. 200 miljoner kronor kostar investeringen.

Det skrevs inga avtal idag, men alla inblandade tog varandra i hand på skånskt sätt. Så det lär bli en anläggning på Jordberga gods med driftstart hösten 2013. I full drift kommer här att produceras 110 Gigawattimmar biogas, främst tänkt för att ersätta fossila bränslen i fordon. Det kommer att minska koldioxidsutsläppen med 28 000 ton om året.

Det motsvarar utsläpp från 12 miljoner liter bensin. Eller 300 stadsbussar. Det sistnämnda sagt därför att en av de tilltänkta köparna, Skånetrafiken, har beslutat att enbart använda förnyelsebart bränsle senast år 2020. Att biogasen kommer att komma från rötningen av nyskördad säd, majs och socker, är inget som stör ägaren till Jordberga, riksdagsledamoten (KD) Otto von Arnold.

 – Det är energi vi producerar. Antingen går det till människor eller så gick det förr i tiden till hästar. Nu går det till maskiner.

Innan anläggningen börjar producera, ska också en 20 kilometer lång gasledning grävas för att ansluta till Swedegas' stamnät. Det nätet sträcker sig sedan från Trelleborg upp till Göteborg.

Anläggningen kommer också att göra Trelleborgs kommun unik, säger kommunstyrelsens miljöstrateg Sten Björk.

– Redan 2013 kommer vi att vara en helgrön kommun, som producerar mer energi än vad vi själva förbrukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista