Citadellet öppnar under lördagen upp sina rum för allmänheten. Foto: Gunilla Nordström/SR
Landskrona

Hemliga rum öppnas för allmänheten

1:18 min

Fängelsehålor och Röda Korsets vita bussar är bara något av det som finns att kliva in i när Statens Fastighetsverk i dag öppnar dörren till några av Sveriges hemligaste stängda rum.I Skåne är det bara öppet på ett enda ställe; på Citadellet i Landskrona.

– I år har man centralt valt temat maktbalans och utifrån temat har man valt  femton hemliga rum och i Skåne blev det då Citadellet, säger  Maria Nordh på Statens Fastighetsverk.

Maria Nordh är nöjd med valet, Citadellet och den konstgjorda ön Gråen har något för alla.

– Här kan man se allt från hur fångarna hade det när de satt här i slutet av 1800-talet, hur krigen mellan Sverige och Danmark pågick och hur det var att komma hit som flykting med de vita bussarna. Man kan se hela historien så man kan se hela historien som ägt rum här på Citadellet.

Att Citadellet valts ut och nu öppnar sina hemliga rum för en dag hoppas Maria Nordh ska göra att fler hittar dit andra dagar också.

– Det förtjänar fler besökare. Det är en vacker plats och det är många historier som berättas här.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista