Helsingborgare död efter dyk på Malta

En svensk 39-årig kvinna omkom i en dykolycka på Malta på fredagen, rapporterar maltesiska medier. Samma dag inträffade ytterligare en dykolycka med dödlig utgång på det populära resmålet.

Kvinnan var enligt Helsingborgs Dagblad hemmahörande i Helsingborg och ett känt namn i skånska dykarkretsar.

Av okänd anledning ska hon trots stor erfarenhet ha fått problem under fredagens dyk vid ön Gozo. Lokala medier på Malta rapporterar att hon drabbades av hjärtstillestånd.

Kvinnans vänner på plats ska förgäves ha försökt ge henne första hjälpen. Men efter att hon flugits till sjukhus med helikopter konstaterades att hennes liv inte gick att rädda.

Pressjouren på svenska UD bekräftar att de informerats om att svenskan förolyckats via SOS international. Men någon officiell bekräftelse från maltesiska myndigheter hade UD ännu inte fått på lördagseftermiddagen.

Enligt lokala medier på Malta var svenskan en av två dykare som omkom på Malta under fredagen. En 65-årig man från Spanien förolyckades under ett annat dyk. Därmed blev fredagen en svart dag för Malta som dykresmål.

Varje år lockas mängder av dykare till just Malta — en destination känd för sitt kristallklara vatten och sina spännande marina miljöer.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista