Foto: Madeliene Fritsch-Lärka
Höör

Landets biodlare utbildas i Höör

1:51 min

I Höör har en yrkesutbildning för biodlare startat. Utbildningen som är den enda i sitt slag lockar elever från hela sverige som under två år får lära sig allt man behöver veta för att driva biodling i större skala.

En av de viktigaste momenten är att kunna ta reda på hur ett bisamhälle mår och då får man ge sig in i kupan.

Monica Jacobsson från Borås står i sin heltäckande vita skyddsdräkt och spanar ner bland hundratals bin.

Den här lektionen ägnar eleverna sig åt lite av ett dektetivarbete när Monica och de andra har fått i uppgift att öppna varsin kupa som valts ut just för att de inte riktigt fungerar som de ska. Det gäller att träna ögat för att kunna upptäcka till exempel sjukdomar eller andra problem som gör att bina inte producerar så som de ska.

Biodlarutbildningen som är tvåårig är uppdelad i en praktisk del och en ekonomisk mer företagsinriktad del och så en stor del praktik för att lära sig allt ifrån att odla dottningar till att skörda och slunga honungen. Intresset för den nya utbildningen har varit mycket stort och det finns flera anledningar att starta en sån här yrkesutbildning menar Bo-Göran Nilsson som håller i undervisningen.

- Ja, det är ju helt enkelt för att det behövs väldigt många bin i Sverige både för pollinering och honungen. Det går ju och leva på det så varför inte ha en yrkesutbildning. Det svåra är att man måste bli egen företagare. Det finns ju ingen som anställer men det kommer säkert att ändras och bli mer av ett jobb än en hobby vid sidan av i framtiden. I den kupa Jan Stagenmark från dalarna öppnat upp visar det sig att drottningen är för gammal och inte producerar tillräckligt många ägg och det kan man enkelt göra något åt.

- Ja, den här kan man då ta ur och förpassa till drottningvärlden och byta ut mot en ny ung frisk. Ett arbetsbi lever bara i tre veckor medan en drottning kan leva i fem år, säger Jan Stagenmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista