Landskrona

Frias för avfallssmuggling

1:25 min

Helsingborgs tingsrätt friar en man som åtalats för att ha försökt att transportera miljöfarligt avfall i en container till Ghana. Tingsrätten anser inte att han var medveten om att lasten som bland annat bestod av gamla tv-apparater och en gammal bil med körförbud klassades som avfall.

Containern skickades från Landskrona till Ghana i slutet av 2011. Men den kom bara till Holland där myndigheterna stoppade den och såg till att den skickades tillbaka till Sverige.

När länsstyrelsens miljöhandläggare undersökte den kom de fram till att lasten skulle klassas som miljöfarligt avfall. Det får man inte lov att exportera enligt EU-lagstiftningen. För då är risken att det hamnar på afrikanska soptippar och sprider gift i miljön.

Mannen åtalades för försök till olaglig avfallstransport. Men själv hävdade han att varorna inte skulle skrotas utan säljas begagnade för att användas, och att han inte visste att de klassades som skrot.

Tingsrätten friar mannen eftersom den tror att han inte begripit lagstiftningen. Men det köper inte miljöåklagare Lars Magnusson som tänker överklaga domen.

– För att den här strafflagstiftningen inte ska förlora sin effektivitet så är det av vikt att människor som exporterar eller försöker exportera avfall och som är näringsidkare inte kommer undan genom att påstå att de inte visste, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista