1 av 4
Dropparna Malmö säger sig bland annat hjälpa fattiga och sjuka men hur kan man inte få reda på. De saknar också tillstånd för uppställning av containrarna. Foto: Tobias Wallin/SR
2 av 4
En av Malmtex container.
3 av 4
Malmtex är en av de organisationer som i omgångar kritiserats för sina insamlingar. Det går dels inte att få reda på var deras pengar tar vägen. De saknar också tillstånd för uppställning av containrarna. Foto: Tobias Wallin/SR
4 av 4
Dropparna Malmös container. Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö

Välgörenhet utan kontroll tillbaka i Malmö

1:34 min

Malmöborna tror de skänker kläder till sjuka, fattiga och handikappades rekreation. Men det finns inga bevis för att varken kläderna eller pengarna från klädförsäljningen når fram. Dropparna Malmö och Malmtex är två av organisationerna som vill ha dina kläder.

Runt om i Malmö har organisationerna Malmtex och Dropparna Malmö, placerat ut containrar för klädinsamling så att Malmöborna ska kunna lämna ifrån sig sina begagnade kläder till välgörenhet.

Men om du vill veta var kläderna och i förlängningen pengarna tar vägen så får du inget svar om du frågar.

För ett par år sedan rensade kommun bland de organisationer som utan tillstånd placerat ut sina insamlingscontainrar på kommunens mark. Men nu verkar de alltså ha hittat tillbaka.

En av organisationerna är Malmtex som även innan upprensningen synts med sina containrar i Malmö. Det går inte att få någon redovisning kring deras insamlingar och har i omgångar kritiserats.

En ny organisation som ställt ut sina containrar på ett flertalet ställen i Malmö är Dropparna Malmö. De säger sig hjälpa sjuka, fattiga och människor i behov av stöd. De skriver även på sina containrar att de ”stödjer människor som tagit upp kampen för en bättre tillvaro”.  

Men vem som kan få del av deras verksamhet kan inte deras företrädare svara på.

–  Vi ska redovisa senare, vi har inga exakta men vi ska kolla. Kanske Unicef eller något liknande. Så det går här i Sverige och skickas inte utomlands, säger företrädaren.

Men den som ger kläder vill kanske veta var ni ger pengarna?

–  Ja men för tillfället så tror vi att vi kommer använda Unicef. Men för tillfället har vi inte kommit så långt.

Men det här fattiga och sjuka då, hur fattig eller sjuk ska man vara då för att kunna söka hjälp från er?

– Det är mer så att Unicef kollar utomlands till vad har dom, Uganda och dom så vi tittar mer på deras..

Men vad den som ger faktiskt stödjer genom sina gåvor svarar inte företrädaren för Dropparna Malmö på.

–  Man får tänka på att vi nyss har börjat.

Och det trots organisationen uppenbarligen har placerat ut containrar över stora delar av Malmö.

Tidigare varning för insamlingsman

Kontrollorganisationen Fivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII) har aldrig hört om Dropparna Malmö. Men de vet däremot väl vem en nära släkting är till den som företräder Dropparna är: en man vars insamlingsorganisation som FRII tidigare satt på sin varningslista med insamlingar som inte kunde garantera att man når dem som man utger sig för att hjälpa och stödja.

Samma person driver också ett företag som handlar med begagnade kläder. Enligt flera källor säljs de begagnande kläderna utomlands. 

En annan organisation som kritiserats för att inte redovisa var pengarna tar vägen är Malmtex som exempelvis har en container olagligt uppställd på Nobeltorget.

Många tveksamheter kring organisationen

Christine von Sydow som jobbar på FRII menar att det finns flera saker hos Dropparna Malmö som gör dem tveksamma som hjälporganisation.

  • De inte kan berätta var pengarna tar vägen.
  • De saknar tillstånd från både polis och kommun för uppställning av containrarna.
  • Det finns bara en postpoxadress och när man ringer deras kontaktnummer får man höra Depeche Mode sjunga ”Just can't get enough” .

Christine von Sydow säger att den som ger en gåva måste känna att det är rätt och ärligt från början till slut.

–  Behoven är så stora så man lurar inte bara sig själv om man ger till en insamlare där sakerna inte går fram, man  lurar även mottagaren. Och behoven är så stora idag att alla gåvor behövs.

Vi har av hänsyn till Dropparna Malmös företrädares låga ålder valt att i det här skedet inte namnge honom trots att han ställt upp på en bandad intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista