När Henrik Olssons båt stals i förra sommaren kunde han följa den via sin laptop. Foto: Jenny Johnsson Roos/Sverige Radio
Kristianstad/Yngsjö

Följde sin stulna båt via GPS

2:32 min

De senaste tre åren så har totalt 134 båtar anmälts stulna i Nordöstra Skåne. Men för den som har en gömd GPS på båten ökar chanserna att få den tillbaka.

Klockan 02.35 en natt i juli förra året gick larmet. Henrik Olssons elva meter långa båten och sex ton tunga båt stod på en trailer i Yngsjö. Värde drygt 1,3 miljoner kronor.

Trailern med båten kopplades till en dragbil och sedan bar det av. Trots att tjuvarna hade en störsändare så lyckades de inte slå ut miljonbåtens GPS-signalen. Henrik Olsson satt vid kösbordet och följde flyktvägen. 

– Det var många tillfällen som man svävade mellan hopp och förtvivlan. En hemskt känsla av att inte veta om man skulle hinna ifatt den innan båten var väck. Signalen kanske tappas eller vad som helst, säger Henrik Olsson. 

De första koordinaterna Henrik fick fram visade sig vara fel. Bland annat fick polisen träff utanför Kina. Men efter tre försök lyckades man lokalisera trailern, båten fanns strax utanför Tomelilla. Strax efter Sjöbo mot Veberöd fick de stopp på den. 

– Då var det fem polisbilar som ringade in dem på en två plus ett-väg med vajerräcke och stannade dem där. 

En välplanerad stöld menade tingsrätten i Kristianstad och dömde de tre båttjuvarna till ett och halvt års fängelse vardera. Men trots att Henrik Olsson nu fått tillbaka in båt och skadorna på den är fixade, så tycker han att det känns lite vemodigt inför sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista