Dropparna Malmös container. Foto: Tobias Wallin/SR
Malmö

Oklar insamling återkommande problem

Kommunen: ”Var som helst i Malmö säger vi nej”
1:34 min

Malmö kommun har tidigare jobbat för att få bort organisationer som samlar in kläder till otydliga ändamål. I några fall utnyttjar organisationer mark där det finns tillstånd för tidningsinsamling.

– Det kommer då och då. Det är ju ofta på det området som FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen råder över. De har ju fått tillåtelse av oss att ställa upp sina containrar, konstaterar Tomas Olsson på gatukontoret i Malmö. 

På några ställen som P4 Malmöhus har sett har organisationer ställt sig på mark som FTI hyrt. Men FTI vill absolut inte bli sammankopplad med de kritiserade organisationerna.  

– Jag har en känsla av att man försöker åka lite snålskjuts på vår verksamhet, säger Anneli Viberg, chef för FTI i Sydsverige.

FTI ger aldrig något tillstånd för uppställning. Organisationen Dropparna som har ställt upp containrar har uppgett för P4 Malmöhus att de skulle ha fått någon typ av muntligt avtal från kommunen. Men det stämmer inte, säger Tomas Olsson på Gatukontoret i Malmö som är den som ger tillstånd.

– Om man söker på kommunens mark får man nej.

Så ni godkänner aldrig om man söker för att få ställa upp på Stortorget till exempel?

– Var som helst i Malmö säger vi nej.

Efter att P4 Malmöhus uppmärksammat de uppställda insamlingscontainrarna och organisationerna bakom kommer nu FTI att inventera hur stort problemet är. Om organisationerna ställer sina containrar på kommunal mark, kommer kommunen att gå vidare med saken.

– Då är det en polisiär sak. Då står man utan tillstånd. Det ska vara tillstånd både från  polisen och från kommunen, säger Tomas Olsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".