Helsingborg

Bra lärare får högre lön

1:40 min

Helsingborg satsar nu extra pengar för att belöna bra lärare. I år lägger kommunledningen totalt fem miljoner kronor extra påökt för de lärare som är duktiga.

Men vad som kännetecknar vad som gör att läraren ska ha ett par tusen mer i månadslön är ibland svårt att definiera, säger kommunalrådet Maria Winberg-Nordström (FP).

Pengarna kommer redan nu på junilönen, retroaktivt för första halvåret i år. 

– Det är det som är så svårt att sätta ord på, men det vi premierar är yrkesskicklighet, ledarskapet i klassrummet, hur man är i arbetslaget och hur man bidar till skolans utveckling, säger Maria Winberg-Nordström (FP).

Av Helsingborgs ett par tusen lärare, förskollärare och fritidspedagoger räcker pengarna bara till omkring hundra lärare, om det ska bli något av flitpengarna och då det handlar om minst 1 500 kronor i månaden i höjd lön. En del kanske får mer, men då blir i så fal färre lärare.

Tvärtemot andra kommun kräver inte Helsingborg att lärarna ska ändra sin arbetstid för att få löneförhöjningen.  Istället flaggas redan för ytterligare miljoner in i systemet för att ge lärarna karriärmöjligheter.

Det är rektorerna som ska bedöma lärarnas duktighet, elever och föräldrar får inte vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista