Tapio Salonen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Malmö

Klyftorna mellan fattiga och rika växer

2:05 min

De fattigaste i Malmö har blivit ännu fattigare, och inkomstsklyftorna har ökat sedan 1990. Dessutom saknar runt 12 000 Malmöbor helt inkomster, visar en ny rapport som Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö presenterade i dag.

Att 12 000 Malmöbor inte har några synliga inkomster förvånar rapportförfattaren Tapio Salonen som är professor i socialt arbete vid Malmö högskola.

– Många vuxna finns inte i de vanliga systemen och har ingen inkomst överhuvudtaget. De är och förblir just okända och dolda, säger han.

Det är en mörk bild av Malmö som kommer fram i rapporten - ett Malmö där andelen med jobb är lägre än i resten av landet, där inkomstklyftorna ökat i snabbare takt de senaste åren och där alltfler bor i ekonomiskt segregerade områden.

De 12 000 som lever i det dolda utan kända inkomster utgör 6,5 procent av Malmös befolkning och har ökat kraftigt mellan 1990 och 2008. Det handlar framförallt om unga, utrikesfödda män. Tapio Salonen säger att en del av dem kan ha jobb i Danmark, några kan ha flyttat medan andra försörjs av familjemedlemmar eller kanske jobbar svart.

– Att många vuxna Malmöbor inte blir sedda och erkända ger näring åt alternativa - och ibland destruktiva - försörjningsstrukturer som ger näring åt kriminalitet och allt sådant som har varit i rubrikernas Malmö under senare år, säger han.

Malmökommissionen kommer i vinter att lägga fram förslag till Malmös politiker på vad som måste göras för att komma tillrätta med den sociala ojämlikheten som i förlängningen påverkar människors hälsa.

– Hålls inte Malmö ihop socialt, så kommer den att utmana och äventyra för de flesta av oss, säger Tapio Salonen.

Socialdemokraten Andreas Schönström, som är kommunalråd med ansvar för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Malmö, säger att många måste bidra till att vända utvecklingen.´

– Det handlar om näringsliv, föreningsliv, kommunen men det handlar även om att de statliga myndigheterna måste vara med. Vi måste ha med arbetsförmedlingen och liknande för att lyckas i det här arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista