Foto: Anna Bubenko/SR
Skåne

Biljetter ska minska Skånetrafikens underskott

1:30 min

Skånetrafiken måste locka nya resenärer för att minska ett hotande underskott. Nu ska det bli lättare att köpa biljett.

– Vi tycker att det har blivit lite för hög tröskel för dem som inte åker så ofta att betala och göra rätt för sig i kollektivtrafiken. Det ska vi hantera genom att bygga ut antalet försäljningsställen och låta fler återförsäljare sälja våra biljetter, säger Mats Persson (FP), ordförande för kollektivtrafiknämnden.

För ett år sedan när Skånetrafiken tog bort möjligheten att köpa biljetter kontant på bussar och tåg, kom kritiken rätt snabbt från dem som reser sällan. De vill inte gärna binda upp 200 kronor på ett Jojo-kort för en enstaka resa.

Nu ska det bli fler försäljningsställen och kanske också någon form av pappersbiljett för enkelresor som till exempel utländska turister kan ha glädje av eftersom de inte kan använda sina mobiler för sms-biljetter.

Skånetrafiken räknar just nu med ett underskott på 110 miljoner kronor i år. Antalet resenärer har inte ökat lika mycket som man trodde tidigare. Under det första kvartalet i år sålde man biljetter och kort för drygt 716 miljoner kronor, vilket är sex procent lägre än man räknade med i budgeten.

Samtidigt ökar kostnaderna för att köra tågen kraftigt, under det första kvartalet med 23 miljoner, eller två procent. För hela året räknar Skånetrafiken med ett överdrag på 75 miljoner kronor för tågtrafiken.

Enligt Mats Persson är orsaken framförallt att man inte har fått alla nya Pågatåg och därför måste köra de gamla genom Citytunneln i Malmö. Det kräver extra säkerhet och personal. Samtidigt underhålls tågen snabbare. Följden blir att Skånetrafiken har fler tåg i trafik och därmed måste betala fler banavgifter.

Nu gäller det att locka nya resenärer för att få en budget i balans.

– Allt fokus just nu är att på att få mer intäkter, fler resenärer och nöjda resenärer, säger Mats Persson.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista