1 av 3
Kyrkan i Brösarp. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
2 av 3
Ann-Kristin Montan, rektor på Brösarps skola. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
3 av 3
Brösarps skola. Foto: Louise Johansson/Sveriges Radio
Brösarp

Välsignelse under skolavslutning är lagbrott

1:36 min

Brösarps skola ska fortsätta fira skolavslutningen i kyrkan och prästen ska välsigna barnen. Trots att den nya skollagen säger att det inte är tillåtet.

- Traditionen är så starkt rotad här och vi har bara barn som kommer från den svenska kulturen. Ingen har heller protesterat mot att vi tänker ha avslutningen i kyrkan. Det finns ingen anledning att ändra på något som fungerar och som ingen har något emot, berättar skolans rektor Ann-Kristin Montan.

I lärarlaget har sommaravslutningen diskuterats. Men inte om den skulle vara i kyrkan eller inte. Utan snarare hur den ska utformas. Att välsignelsen inte skulle vara med är inget de har diskuterat. Prästen fortsätter på traditionellt sätt även i år. Rektorerna emellan i Tomelilla har inte pratat om att ha en gemensam hållning i frågan om konfessionella inslag verkligen ska få förekomma.

- Det är nog väldigt olika på de olika skolorna, säger Ann-Kristin Montan.

Hon berättar att hon har tagit upp frågan med barnen. Att de kanske inte skulle vara i kyrkan.

- Ska vi inte vara i kyrkan?! frågade de då oroligt. För barnen är det inte sommarlov om de inte har fått vara i kyrkan på avslutningen. Många föräldrar gillar att vi är i kyrkan. Det påminner dem om hur det var när de var små och skulle sluta skolan inför sommaren.

Att det blir konfessionella inslag i avslutningen ser Ann-Kristin Montan som en del i religionsundervisningen. Samtidigt vill hon påpeka att om någon skulle invända mot de konfessionella inslagen så skulle hon inte ha något emot att ha avslutningen på annat ställe än i kyrkan. Välsignelsen är hon också redo att diskutera om det skulle bli aktuellt.

Skolor kan få böta

Skollagen förbjuder religiösa inslag. Skärmdump Sveriges Radio.

Skolverket ser allvarligt på att en del skolor planerar att låta präster välsigna barn under skolavslutningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista