Sara Bergström, lärare på Stinsens förskola i Södra Sandby. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Södra Sandby

Språktavla ger självförtroende

Lärare: "En förståelse för andra"
1:41 min

På Stinsens förskola i Södra Sandby har man kommit på ett enkelt sätt att engagera barnen och öka nyfikenheten när det gäller hemspråk. En språktavla har givit de barn som talar ett annat språk än svenska ett helt nytt självförtoende.

På samlingen på Stinsens förskola händer det numer då och då att barnen sjunger på andra språk bland annat imse vimse på finska som passar bra eftersom två av barnen i gruppen pratar finska hemma.

Men det är den stora blå tavlan på en av väggarna som engagerar mest. Där sitter flaggor från de olika länder barnen kommer ifrån, bilder på barnen och många ord på de olika språken. Idén kläckte Sara Bergström lärare på förskolan och idén har givit resultat.

Att man nu ska ge förskolebarn stöd i modersmålsundervisning är dels inskrivet i den nya läroplanen och dels har regeringen helt nyligen beslutat att satsa 1,5 miljoner kr på utbildning av förskolepersonal och pedagoger för att öka kunskapen om modersmål.

Språktavlan på Stinsens förskola är ett både enkelt och billigt sätt att väcka intresset och att ge de barn som talar fler språk än svenska ett helt nytt självförtroende berättar Sara Bergssröm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".