Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Lund

Maning om praktik floppade

1:14 min

I vintras uppmanade Lunds kommunalråd Mats Helmfrid och polisen de privata företagen i Lund att ställa upp med praktikplatser för ungdomar i sommar. Inte ett enda företag nappade.

– Vad som gick snett är svårt att svara på. Jag kan tänka mig att informationen inte riktigt har nått ut, säger Mats Helmfrid (M).

Informationen till företagen gick ut via medier och en broschyr. Uppmaningen har också framförts på de näringslivsträffar som kommunen har.

– Där är ju långtifrån alla företag i Lund närvarande,  säger Mats Helmfrid.

Till i sommar har kommunen fått ihop knappt 600 platser för ungdomar som vill ha sommarpraktik. De är alla inom kommunala förvaltningar och inom det kommunala bostadsbolaget LKF. Mats Helmfrid räknar med att platserna förmodligen inte kommer att räcka till för alla ungdomar som söker.

Till nästa sommar vill han förbättra informationen till företagen. Företagen kan antingen själva ta emot en praktikant, eller sponsra med pengar för en praktikplats hos kommunen eller någon annan. Kommunen sköter all löneadministration och väljer också ut ungdomarna.

– Vi får försöka nå ut ännu tydligare. När företagen pratar med mig säger många: ”Vad kan vi göra för social insats?” De säger att de vill göra detta, därför är jag lite förvånad att inte någon har nappat, säger Mats Helmfrid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista