Jyllands-Postens kontor i Köpenhamn. Foto: Niels Hougaard/Scanpix.
Danmark

Terroråtalade svenskar tonade ner bevisning

1:41 min

Det har aldrig varit så nära att ett terrorbrott utförts i Danmark som när fyra män från Sverige greps för snart ett och ett halvt år sedan. Det hävdar åklagaren i tingsrätten i danska Glostrup.

Torsdagen var den allra sista rättegångsdagen i terrormålet och för försvararna handlar det om att slå sönder bevisningen som till stor del baseras på avlyssningar från en av de åtalades lägenhet – den man åklagare Gyrithe Ulrich anser vara huvudman.

– Jag är säker på att lägenhetsinnehavaren är spindeln i nätet. Alla har varit delaktiga, men han har varit den som stått för det praktiska, säger Gyrithe Ulrich.

Han var dock inte med när de andra, i slutet av december 2010, greps i en lägenhet i Köpenhamn med vapen, ammunition och 20 000 dollar.

Alla fyra männen, tre svenska medborgare och en tunisier boende i Sverige, nekar till att ha planerat ett terrorbrott.

När deras försvarare i dag höll sina slutpläderingar i Glostrups tingsrätt ifrågasatte de bevisvärdet i vissa av lägenhetsavlyssningarna, försökte avfärda andra som svammel vid köksbordet och tonade ner terrorplanerna.

Där det inte gick försökte respektive försvarsadvokat lyfta över eventuell skuld på de andra åtalade.

Men enligt åklagaren talar den avlyssning och övervakning polisen haft av männen, främst i Sverige, för att männen skulle slå till samma dag. Huvudmålet var tidningen Jyllandsposten, som hämnd för publiceringen av de ökända Muhammedteckningarna 2005.

Men det fanns alternativa mål, enligt åklagaren.

– Hade man inte kommit in i tidningshuset var man beredd att slå ihjäl folk någon annanstans, säger åklagare Gyrithe Ulrich.

På måndag kommer domen. Männen riskerar 16 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista