Lunds kommunstyrelseordförande Mats Helmfrid (M). Arkiv/Foto: Madeleine Fritsch/SR
Lund

Sparkraven inte så illa som befarat

Mats Helmfrid:”Vi räknar med att kostnaderna ökar”
1:47 min

Sparkraven på skolorna i Lund kommer inte vara så stora som kommunfullmäktige planerade tidigare. Istället kan skolorna få 2 procent mer än vad man räknade med innan. Detta efter ett beslut som den borgerliga majoriteten röstade igenom på kommunstyrelsens budgetmöte.

- Vi räknar med att kostnaderna ökar så därför, det man får mer för är kompensation för volymer, alltså fler barn och så en uppräkning för ökade löner och kostnader, säger Mats Helmfrid, moderat och ordförande i kommunstyrelsen.

Tidigare fick skolor och förskolor besked om att sparkrav på 1,4 procent. Personal skulle då behöva sägas upp och barngrupperna bli större.

Detta upprörde bland annat föräldrar som ansåg att konsekvenserna skulle slå alldeles för hårt, och de protesterade därför mot detta när kommunstyrelsen hade sitt budgetmöte i onsdags kväll.

Men då klubbade den borgerliga majoriteten istället igenom ett annat förslag, nämligen att skolorna skulle få två procent mer än planerat.

- Det kommer inte vara de konsekvenser som föräldrarna har fått reda på, eftersom det var en annan budgetram, säger Mats Helmfrid.

Men trots att man nu vill räkna upp budgeten saknas det ändå 14 miljoner kronor för att skolorna ska slippa spara, enligt oppostionsrådet och socialdemokraten Anders Almgren.

Det skulle krävas en ännu större budget enligt kommunens ekonomiavdelning, säger han.

- Om man ska kompensera fullt ut för ökade kostnader, alltså för inflationen, då krävs det 2,75 procent. Allt mindre än det är en besparing.

Missnöjda föräldrar har hotat med att låta beslutet prövas, för att se om det strider mot skollagen. Men Mats Helmfrid menar ändå att den nya budgetramen tyder på att man fortsätter satsa på skolan.

- Skolan är prioriterad, särskilt förskola och grundskola, i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".