1 av 2
Fiskarna Arto Hautala och Aulis Kiiskilä har tagit upp många ton fisk ur Finjasjön. Foto: Karin Wrangborg/Sveriges Radio.
2 av 2
Braxnar i en låda. Foto:Karin Wrangborg/Sveriges Radio
Hässleholm

Finjasjön står modell i studie om gift i fisk

1:51 min

Fisk från Finjasjön utanför Hässleholm skickas till Stockholms universitet där den ingår i en studie. Forskare ska ta reda på hur mycket av giftet BMAA som finns i fisken.

– Man har hittills inte studerat om det här toxinet kan ackumuleras i insjöar. Därför startade vi upp det här projektet i Finjasjön eftersom man där gör en fiskreducering och tar upp väldigt mycket fisk som det är redan, säger Sara Jonasson som jobbar på botaniska institutionen på Stockholms universitet.

Visst fiskas det i Finjasjön i omgångar. Detta för att minska blomningen av blågröna alger, cyanobakterier. I slutet av maj lekte braxen i Finjasjön och tonvis med fisk togs upp ur sjön. En del togs om hand av privatpersoner som väntade i hamnen vid sjön.

– Jag ska ha dem rökta, det är gott med rökt braxen, sa Rolf Hansen när han hämtade fisk från Finjasjön.

Fisket i Finjasjön pågår nu som ett projekt. I projektet ingår att hitta ett etiskt försvarbart sätt att göra nytta den fisk som tas upp. Det högsta målet är att fisken ska bli människomat, säger Kurt Hagenrud som är operativ projektledare.

– Men då måste vi också veta vad vi har, om vi ska kunna gå ut och rekommendera något.

Fisken undersöks. I projektet ska man ta reda på om den innehåller tungmetaller, organiska gifter och BMAA.

BMAA är ett neurotoxin som misstänks kunna produceras av blågröna alger, och forskargrupper jobbar med hypotesen att BMAA kan bidra till nervsjukdomar som ALS. Men sambanden är inte klarlagda och Livsmedelsverket anser inte att det finns grund för att ge några rekommendationer kring BMAA i livsmedel.

Det Sara Jonasson på Stockholms Universitet ska ta reda på är hur mycket BMAA det finns i fisken från Finjasjön.

– Vi har precis startat upp analyserna och det är en process som tar tid, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista